top of page

PSİKOLOJİK ŞİDDET

Şiddet, hayatın maalesef pek çok alanında karşımıza çıkan, güç ve baskı ile birlikte insanlara fiziksel veya duygusal açıdan zarar verme eylemine denir.

Şiddet olgusunu fiziksel, duygusal ve cinsel olarak üçe ayırabiliriz.

Duygusal yani psikolojik şiddet aralarında fark edilmesi en güç olan şiddet şeklidir. Duygusal şiddetin ruhsal sağlığımız üzerinde en az fiziksel ve cinsel şiddet kadar yıkıcı ve zarar verici etkileri vardır.


Çoğunlukla birey üzerinde güç ve kontrol sağlamak amacıyla kullanılır. Duygusal şiddet belki dışarıdan görünen yaralara sebep olmayabilir fakat iç dünyamıza büyük yaralar bırakabilmektedir.

Kişiyi aşağılamak, hakaret etmek, kişi üzerinde baskı kurmak, tehdit etmek, özgürlüğünü kısıtlamak ve benzeri pek çok davranış bir psikolojik şiddettir.

Günümüzde psikolojik şiddetle ne yazık ki hayatımızın her alanında karşılaşabiliyoruz. Duygusal şiddete maruz kalan bireyler dünyanın güvenirliliğini sorgulamaya başlayabilir, kendilerini değersiz ve yetersiz hissedebilirler.


Psikolojik şiddete maruz kalan bireyde bir süre sonra yalnızlık, korku, öz güven eksikliği, huzursuzluk ve aşırı gerginlik gibi psikolojik şiddetin belirtileri düzenli olarak görülmeye başlar.

Psikolojik şiddetle başa çıkmanın ilk adımı, karşınızdaki kişiden gördüğünüz davranışların normal ve sağlıklı olmadığını idrak etmektir. Psikolojik şiddet uygulayan kişinin kendisi de ne yaptığının farkında değildir ve siz onunla bu konuyu etraflıca tartıştıktan sonra davranışlarında düzelmeler görülebilir.

Eğer konuşmalarınız işe yaramıyor ise uzman bir psikologdan yardım almak sizi bu süreçte rahatlatacaktır.



 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
ERGENLİK DÖNEMİNDE KIZ ÇOCUKLARI

pskburcucica Ergenlik; kızınızın hayatının birçok alanında büyük değişimler yaşadığı ve kendisine bir kimlik inşa etmeye çalıştığı zorlu...

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page